dimecres, 9 de març del 2016

Parlem de les emocions


Tot i que les emocions formen part de la nostra vida d’una manera molt profunda i real, la veritat és que, durant molts anys, no s’han tingut gaire en compte, ni en la societat ni tampoc en l’àmbit escolar.
Obrir la mirada a l’àmbit emocional ens permet disposar de moltes més eines i recursos per dedicar-nos a l’educació integral dels nostres infants. El cos, la ment i les emocions són tres àmbits que constitueixen la nostra persona.
A la nostra societat, ens trobem que les persones adultes tendim a negar les emocions dels infants: “No passa res”, “no ploris”, etc. Aquestes són les respostes que donem automàticament. El que esdevé bàsic és fer l’esforç per ajudar als infants a identificar-les, posant-hi paraules i oferint-los eines: “Estàs trist perquè enyores la mama? La mama, que t’estima molt, vindrà desprès a buscar-te. Vine que et faré una abraçada”.
Als infants els fa sentir bé que algú posi paraules al que els està passant, que els ajudi a poder-ho entendre. La legitimació de les seves emocions influeix positivament en ells. Per això és molt important reconèixer les seves necessitats a nivel emocional.
Viure amb els nens el dia a dia, ens pot ajudar per ensenyar-los a posar nom als seus sentiments i emocions i, molt important també, a reconèixer les dels altres.
És fonamental respectar els seus comentaris i opinions amb tolerància, sense jutjar-los i respectant els seus sentiments. L’infant té dret a expresar el que sent i ser respectat per expresar-ho. L’adult ha d’ajudar a canalitzar les emocions que li generin malestar i potenciar les emocions positives.                        


               Revista Guix d’infantil núm 47 i núm 82.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada